Αναρτήθηκε από: ioanninablog | Απρίλιος 10, 2010

Αναμένοντας τον Καλλικράτη…

Μέχρι τώρα ο υπουργός Εσωτερικών προσπαθεί να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις των δήμων και των τοπικών κοινωνιών εν όψει της διοικητικής μεταρρύθμισης. Οι αρχικές εκτιμήσεις, σχετικά με το νομό Ιωαννίνων και τον αριθμό των δήμων, δεν έχουν αλλάξει και έτσι ο αριθμός θα «παίξει» μεταξύ 8 και 10 νέων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Η μυστικότητα της κυβέρνησης αποσκοπεί στο να αποφευχθούν διαρροές, οι οποίες ενδεχομένως μπορεί να προκαλέσουν πρόωρες αντιδράσεις από τις δημοτικές αρχές ή και συλλόγους και ομάδες πολιτών.
Ζητούμενο για όλους τους εμπλεκόμενους παραμένει η δημοσιοποίηση του χωροταξικού σχεδίου. Αρχικά κυβερνητικά κομματικά στελέχη προσδιόριζαν ως χρόνο δημοσιοποίησης του χωροταξικού την Κυριακή του Θωμά ή τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Αυτό, πάντως, θα γίνει σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιχειρήσει να μετριάσει τους «κραδασμούς» από το Ασφαλιστικό και αφού εκτιμηθεί ότι θα αλλάξει η πολιτική ατζέντα. Ωστόσο, υπάρχει ενδεχόμενο η ανακοίνωση να γίνει τη μεταπροσεχή εβδομάδα και αφού πρώτα υπερψηφιστεί από τη Βουλή το Ασφαλιστικό, προκειμένου να μην υπάρχουν ανοιχτά πολλά μέτωπα μαζί.

Σε νέους ρόλους

Τις μέρες αυτές, και όσο πλησιάζει ο χρόνος ανακοίνωσης του χωροταξικού, τα σενάρια για τις συνενώσεις συνεχίζονται. Η δημιουργία ενός «μεγάλου δήμου» στο Λεκανοπέδιο διακινείται από αιρετούς, οι οποίοι θεωρούν επιβεβλημένη τη συνένωση των δήμων Παμβώτιδας, Μπιζανίου, Ανατολής και Περάματος –φυσικά και η κοινότητα Νήσου- με το δήμο Ιωαννιτών. Στην περίπτωση αυτή δημιουργείται ένας «δήμος μαμούθ», αλλά σε περίπτωση αλλαγής του εκλογικού νόμου και αφού επιλεγεί το «γερμανικό μοντέλο» θα παρατηρηθεί το φαινόμενο οι δημότες να ψηφίζουν για την ανάδειξη βουλευτή εκτός των ορίων του δήμου τους. Το σενάριο αυτό περιλαμβάνονταν στην πρώτη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και θα επιλεγεί μόνο στην περίπτωση που το σύνολο των δήμων στο νομό δεν θα ξεπερνά τους 8.
Παράλληλα, όμως, παραμένει και το άλλο γνωστό σενάριο για ένα δήμο στο Λεκανοπέδιο που θα ανταποκρίνεται στις κατευθύνσεις αλλαγής του εκλογικού νόμου. Αυτό προβλέπει τη συνένωση του δήμου Περάματος και της κοινότητας Νήσου με το δήμο Ιωαννιτών. «Ο καθένας μας λέει ή διαρρέει εκείνα που ο ίδιος επιθυμεί», ανέφερε στον «Η.Α.» αιρετός που αντιτίθεται στο σενάριο ενός «μεγάλου δήμου», θεωρώντας ότι δεν θα είναι λειτουργικός. Πάντως, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ή και δημόσιες δηλώσεις οι περισσότεροι αιρετοί του Λεκανοπεδίου τάσσονται υπέρ του «δήμου μαμούθ».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: