Αναρτήθηκε από: ioanninablog | Απρίλιος 21, 2010

Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση στο ΥΠΟΙΚ


Του Γιάννη Αγγέλη

Στη σκιά των εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία μπορεί να αποδειχθούν το σημείο εκκίνησης ενός νέου κύκλου κρίσης του χρέους (Global Financial Stability Report) άρχισαν σήμερα στο Υπ. Οικονομικών οι συζητήσεις με την τριμερή αντιπροσωπεία Ε.Ε.- ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Η πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δρομολογεί τον κύκλο των επαφών που θα έχει η αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, πριν δοθεί το “πράσινο φως” για την δυνατότητα προσφυγής στο πακέτο στήριξης Ε.Ε./ΔΝΤ.

Το πρόβλημα της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους του μήνα Μαϊου όπως υποστήριξε χθες ο Υπ. Οικονομικών, αν δεν λυθεί με την άμεση προσφυγή στο “πακέτο”, θα αντιμετωπισθεί με βραχυπρόθεσμο δανεισμό ο οποίος στην συνέχεια θα καλυφθεί από το “πακέτο”…

Οι διαπραγματεύσεις με την τριμερή Επιτροπή θα στοχεύσουν κυρίως στην διετία 2011 – 2012 καθώς κατά τις εκτιμήσεις τόσο της Κομισιόν όσο και του ΔΝΤ το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης που έχουν συνδεθεί με την προσφυγή στο “πακέτο” μετά το 2010.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που φαίνεται να έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη ανησυχία είναι η αυξητική τάση του δημόσιου χρέους τουλάχιστον μέχρι το 2014 – 2015.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε έχει αρχίσει να συζητείται ανεπισήμως το ενδεχόμενο ανακύκλωσης των λήξεων των δανείων που λήγουν τα επόμενα χρόνια σε μεγαλύτερης διάρκειας δάνεια.

Η συνολική εικόνα της δυναμικής της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους θα είναι στο κέντρο των διαπραγματεύσεων της τριμερούς Επιτροπής στην διάρκεια της παρουσίας της στην Αθήνα.

Στο μεταξύ αποχωρεί από την Αθήνα η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ που είχε έρθει για να ελέγξει το φορολογικό σύστημα και το σύστημα πληρωμών του δημοσίου. Η Έκθεση των συμπερασμάτων της θα δημοσιευθεί σύμφωνα με δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου τις επόμενες ημέρες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: