Αναρτήθηκε από: ioanninablog | Απρίλιος 22, 2010

9.541 δικηγόροι ψάχνουν… πελάτη!


Παραστάσεις στα δικαστήρια: μηδέν. Παραστάσεις σε συμβόλαια: μηδέν. Αυτός ο αριθμός καταγράφεται δίπλα στο όνομα 4.127 και 8.821 δικηγόρων της Αθήνας αντιστοίχως και 720 δικηγόρων του Πειραιά και απεικονίζει την επαγγελματική δραστηριότητα που είχαν το 2009!
Oι κινητοποιήσεις των δικηγόρων, ως αντίδραση για την επιβολή ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες, έφεραν για άλλη μια φορά στην επιφάνεια τα προβλήματα ενός υπερκορεσμένου κλάδου, για τον οποίο οι απόψεις διίστανται. Η εντύπωση που κυριαρχεί στο κοινωνικό σύνολο για τους δικηγόρους, επηρεασμένη προφανώς από τις φημολογούμενες αμοιβές που φέρονται να εισπράττουν οι λίγοι- συγκριτικά με τον συνολικό αριθμό- ακριβοπληρωμένοι ποινικολόγοι δεν αφήνει περιθώρια συμπόνιας για τον κλάδο.

Η πραγματικότητα ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, είναι μάλλον αποθαρρυντική για τους νέους- φοιτητές της Νομικής ή και ασκούμενους- που δεν προορίζονται για το γραφείο του μπαμπά ή της μαμάς τους. Αν λάβει κάποιος υπόψη του ότι μόνο 283 δικηγόροι της Αθήνας- σε σύνολο 21.602- είχαν 150 και άνω παραστάσεις στα δικαστήρια το 2009, ενώ 10.019 είχαν από μηδέν έως πέντε παραστάσεις, αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση δεν είναι καθόλου ρόδινη. Στους δικηγόρους πάντως που δεν έχουν καμιά παράσταση θα πρέπει να συμπεριληφθούν και εκείνοι που δεν ασκούν το επάγγελμα, παρά το γεγονός ότι είναι μέλη δικηγορικών συλλόγων.

Το ΦΠΑ
Η επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τις αιτιάσεις της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθιστώντας έως και απαγορευτική για τον πολίτη την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. «Τον ΦΠΑ δεν θα τον πληρώσει ο δικηγόρος, αλλά ο πολίτης ο οποίος θα απολαύσει τις υπηρεσίες του. Ο δικηγόρος αν τον εισπράξει, απλώς θα τον αποδώσει. Αρα αυτός που θα επιβαρυνθεί θα είναι ο πολίτης. Ειδικά αυτός που έχει χαμηλό εισόδημα, όχι μόνον θα επιβαρυνθεί μεσούσης της οικονομικής κρίσης, αλλά ενδέχεται να αποθαρρυνθεί λόγω οικονομικής αδυναμίας να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Δηλαδή αυτός θα στερηθεί του κατοχυρωμένου, υποτίθεται, δικαιώματός του για εύκολη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, ενώ αυτονόητα θα υποστεί πλήγμα και ο νέος και μαχόμενος δικηγόρος ο οποίος είναι ο δυνητικός φυσικός συνήγορός του», υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Δ. Κατσαρός.

Η επιβολή ΦΠΑ ωστόσο ενέχει και έναν άλλο κίνδυνο. «Τόσα με απόδειξη, λιγότερα χωρίς απόδειξη. Εκεί θα μας οδηγήσουν», λέει στα «ΝΕΑ» δικηγόρος από τους πλέον νομοταγείς, προβλέποντας άνθηση της φοροδιαφυγής, όπως συμβαίνει σε άλλους κλάδους (γιατρούς, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς κ.λπ.). Προκειμένου μάλιστα να μην εκληφθεί η αντίδραση κατά της επιβολής ΦΠΑ ως άρνηση των δικηγόρων να συμβάλουν στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, οι δικηγορικοί σύλλογοι τονίζουν ότι εκτός της προείσπραξης του φόρου εισοδήματος των δικηγόρων που έχει θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια, έχουν προτείνει να επεκταθεί η προείσπραξη και σε άλλες δικηγορικές υπηρεσίες, ώστε να εξασφαλίζονται μ΄ αυτόν τον τρόπο δημόσια έσοδα χωρίς να επιβαρύνεται ο πολίτης.
Πηγή: Τα Νέα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: