Αναρτήθηκε από: ioanninablog | Μαΐου 17, 2010

«Σηκώνουν» τις καταθέσεις τους για ν’ αγοράσουν χρυσές λίρες!


Σε κινήσεις που θυμίζουν… άλλες εποχές καταφεύγουν και πολλοί Ηπειρώτες, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, σηκώνουν μεγάλο μέρος από τις καταθέσεις τους για ν’ αγοράσουν χρυσές λίρες.
Λόγω της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης στην ελληνική οικονομία, αλλά και στην επιμέρους οικονομία όλων των νοικοκυριών, αρκετοί είναι εκείνοι που πηγαίνουν σε υποκαταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος και ζητούν να πληροφορηθούν την τιμή αγοράς της χρυσής λίρας, και πολλοί αγοράζουν. Το φαινόμενο δεν είναι μόνο της Ηπείρου, γι’ αυτό και έχει σημάνει… σιωπηλός συναγερμός στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της, από την αρχή του 2009 έχει σημειωθεί ανατίμηση της τάξης του 58% στη χρυσή λίρα! Μερικοί τονίζουν, ότι το πρόβλημα παίρνει διαστάσεις, αφού έμμεσα απειλείται η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Τα επίσημα στοιχεία, που είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος (www.bankofgreece.gr), δείχνουν πως η τιμή της χρυσής λίρας Αγγλίας έχει ανέλθει στα 265,5 ευρώ, ενώ πριν από 15 μέρες η ίδια τιμή ήταν 15% κάτω!
Ας σημειωθεί ότι στην Ελλάδα η διενέργεια συναλλαγών σε χρυσό είναι ελεύθερη από το 2000. Η στροφή τελευταία πολλών πολιτών στον χρυσό είχε ως αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα αποθέματα λιρών κοπής 1974 και μετά κι έτσι επιστρατεύονται πλέον λίρες κοπής 1990 και μετά για να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση.

ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ…
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές βέβαια ισχυρή τάση στροφής στον χρυσό δείχνουν τις τελευταίες μέρες Ελβετοί και Γερμανοί επενδυτές. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ζήτηση για μικρές ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα εκτινάχθηκε στα μεγαλύτερα επίπεδα των δυο τελευταίων ετών.

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Σε αρκετά υποκαταστήματα τραπεζών στην Ήπειρο και στα Γιάννινα, πολλοί κάτοικοι έχουν σηκώσει μεγάλο μέρος των καταθέσεών τους. «Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο εν γένει οικονομικό σύστημα για αυτό και κάποιοι καταφεύγουν σε τέτοιες κινήσεις», δηλώνουν στελέχη τραπεζών στα Γιάννινα.
Άλλοι πάλι τονίζουν πως οι περισσότεροι από τους πελάτες που σηκώνουν τις καταθέσεις είναι μεγάλης ηλικίας. «Υπάρχει η εντύπωση πως λόγω της δύσκολης κατάστασης το ρευστό μπορεί να μην έχει αξία μετά από κάποια χρόνια, για αυτό και κάποιοι αγοράζουν γη», επισημαίνουν τα ίδια στελέχη και συνεχίζουν λέγοντας πως «αυτό δεν σημαίνει, ότι είναι μια σωστή τακτική. Ο πανικός δεν βοηθά κανέναν».
πηγή:Πρωϊνός Λόγος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: