Αναρτήθηκε από: ioanninablog | Ιουνίου 15, 2010

«Κόκκινη γραμμή» για τον ΧΥΤΑ


Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που ήδη είχε ανακοινώσει και αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου κινήθηκε χωρίς να κάνει ούτε ένα βήμα υποχώρησης και ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος, που επιστρατεύθηκε χθες από την Περιφέρεια και την κυβέρνηση, προκειμένου να βάλει οριστικό τέλος στην μακρά διελκυστίνδα της υπόθεσης ΧΥΤΑ στο Ελληνικό.
Η ειδοποιός διαφορά ωστόσο που άρχισε να δημιουργείται κατά τη διάρκεια της τετράωρης σύσκεψης, με την επίδειξη καλών και αγαθών προθέσεων και από τις δυο πλευρές τινάχθηκε στον αέρα λίγο μετά τις 7 το απόγευμα όταν ο εργολάβος προσπάθησε να κινηθεί στο δρόμο πρόσβασης για να απομακρύνει τα εμπόδια προκειμένου να διευκολυνθεί η επίσκεψη του υφυπουργού, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών στο τέλος της σύσκεψης.
Αυτή ολοκληρώθηκε με τα μέλη της επιτροπής αγώνα να προσκαλούν τον κ. Ντόλιο να επισκεφθεί το σημείο και αυτός να το αποδέχεται υπό την αίρεση πως θα ανοίξει ο δρόμος.
Αυτό όμως δεν έγινε και έτσι ο υφυπουργός παρέμεινε στα γραφεία της Περιφέρειας όπου λίγο πριν την αναχώρησή του για το αεροδρόμιο προχώρησε σε νέα δήλωση με την οποία ζήτησε από τους εμπλεκόμενους και δη από την επιτροπή αγώνα και τους κατοίκους που εξακολουθούν να αντιδρούν, να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή ωστόσο είχε φροντίσει να θέσει τις «κόκκινες γραμμές» της πολιτείας για την υπόθεση, που ξεκινούν από την ολοκλήρωση των εργασιών στο Ελληνικό και τη λειτουργία του έργου και φτάνουν μέχρι την εξαίρεση του Ελληνικού από τον πιθανό χώρο κατασκευής του εργοστασίου και του ΧΥΤΥ.
Μετά από τις χθεσινές εξελίξεις είναι περισσότερο πιθανή από ποτέ τους τελευταίους μήνες η διενέργεια μίας μικρής κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, εφόσον απαιτηθεί για να ανοίξει ο δρόμος και να συνεχιστούν οι εργασίες.
Ακούστηκαν όλες οι απόψεις
Η σύσκεψη στην Περιφέρεια ήταν αναλυτική και σε αυτήν παρέστησαν μεταξύ των άλλων οι Βουλευτές Μιχ. Παντούλας και Ευ. Αργύρης, οι πρόεδροι των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο, οι δήμαρχοι κ.κ. Χήτας, Πήχας, Κασσής, Σίντος, μέλη της επιτροπής αγώνα και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Από την πρώτη στιγμή ο κ. Ντόλιος ξεκαθάρισε πως ακόμη μεγαλύτερες από τις περιβαλλοντικές είναι οι οικονομικές διαστάσεις του προβλήματος, αφού εάν σε εύλογο χρονικό διάστημα δεν αποκατασταθούν οι ΧΑΔΑ σε ολόκληρη τη χώρα, τα πρόστιμα θα είναι εξοντωτικά.
«Τα πρόστιμα και αυτό είναι υπαρκτό ενδεχόμενο, θα είναι αντίστοιχα σε ποσά με αυτά τα χρήματα που επιχειρεί η κυβέρνηση να εξοικονομήσει μέσα από το τιτάνιο πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης της χώρας».
Το λόγο πήρε η κα Γεωργακοπούλου που αναφέρθηκε στις ενέργειες της Περιφέρειας, στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους κατοίκους, αλλά και στην υφιστάμενη κατάσταση στη διαχείριση των απορριμμάτων στο νομό.
«Ο Δήμος Ιωαννιτών που παράγει το 60% των απορριμμάτων στο νομό δεν έχει προχωρήσει ούτε την ανακύκλωση, ούτε τη δημοπράτηση του ΧΑΔΑ της Δουρούτης, που είναι ντροπή να παραμένει ανοιχτός», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησε η πολύωρη σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας και αμέσως μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Ελληνικό.
Στις δηλώσεις που έκανε στα μέσα ενημέρωσης ο υφυπουργός επανέλαβε τις δεσμεύσεις απέναντι στους κατοίκους, είπε πως το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί και εξέφρασε την έκπληξή του γιατί στα Γιάννινα συζητούν τόσο πολύ και με τόση ένταση για τον ΧΥΤΑ και δεν ξεσηκώνεται ο κόσμος για την ντροπή της Δουρούτης.
«Τα απορρίμματα είναι υπόθεση όλων. Η ευθύνη της διαχείρισης αφορά την αυτοδιοίκηση. Οι κάτοικοι και όσοι αντιδρούν να καταλάβουν ότι άλλο ΧΥΤΑ και άλλο ΧΑΔΑ. Οι εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν με συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Ήδη υπάρχει ανάδοχος για την προεπιλογή του χώρου του εργοστασίου και του ΧΥΤΥ, που αποκλείεται να είναι στο Ελληνικό. Υπάρχουν ακόμη εξασφαλισμένες οι πιστώσεις για τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων και την τεχνική μελέτη κατασκευής και πιστώσεις δεκάδων εκ. ευρώ για το εργοστάσιο. Από τη στιγμή που αυτό κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ θα σταματήσει να λειτουργεί. Δεν κατάλαβα γιατί το οξυμένο θέμα στα Γιάννινα δεν είναι το περιβαλλοντικό έγκλημα της Δουρούτης και είναι ο ΧΥΤΑ», κατέληξε ο κ. Ντόλιος.
Πηγή:Ελευθερία

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: