Αναρτήθηκε από: ioanninablog | Ιουνίου 15, 2010

Πλησιάζει η προθεσμία των μετατάξεων


Σε… τεταμένη αγωνία βρίσκονται εκατοντάδες υπάλληλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο εν όψει των μετατάξεών τους στους νέους Δήμους, την Περιφέρεια και τη Γενική Διοίκηση και αυτό γιατί, μέσα στον Ιούνιο η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται να εκδώσει τη σχετική απόφαση, η οποία θα έχει χρονική διάρκεια εφαρμογής τρεις μήνες, από την 1η Ιουλίου έως την 30η Σεπτεμβρίου.
Συνολικά στη χώρα ο αριθμός των υπαλλήλων σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, Νομαρχίες και Περιφέρειες αγγίζει τις 40.000 (20.000 σε Δήμους και Περιφέρειες και 20.000 σε Νομαρχίες) και στον πρώτο μήνα εφαμοργής του προγράμματος θα γίνουν οι εθελοντικές μετατάξεις. Στη συνέχεια, τους δυο επόμενους, θα πραγματοποιηθούν οι υπόλοιπες, υποχρεωτικές.Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γιώργο Ντόλιο, το σύστημα που θα ακολουθηθεί θα είναι «από πάνω προς τα κάτω». Δηλαδή, οι υπάλληλοι Υπουργείων θα μεταταχθούν στις επτά νέες Γενικές Διοικήσεις και στις καινούριες 13 αιρετές Περιφέρειες, ενώ εκείνοι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στους Δήμους. Υπενθυμίζεται, ότι πολλές από τις αρμοδιότητες των νέων πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. θα προέρχονται από τις Νομαρχίες που καταργούνται.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΑ
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, στόχος είναι οι μετατάξεις να έχουν ολοκληρωθεί ένα μήνα πριν τις εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στις 7 Νοεμβρίου. Παράλληλα, ο Υπουργός Γ. Ραγκούσης έχει τονίσει πως ένας ακόμη στόχος είναι από την 1η Ιανουαρίου 2011, όταν και θα αναλάβουν οι νέοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, οι υπηρεσίες να είναι πλήρως στελεχωμένες.Να σημειωθεί μάλιστα πως, οι υπάλληλοι που θα μεταταχθούν σε αντίστοιχες θέσεις των νέων Δήμων και Περιφερειών θα διατηρήσουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που προβλέπει ο Νόμος.

ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Σε αγωνία βρίσκονται όμως και οι συμβασιούχοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόθεση του Υπουργείου είναι η μείωσή τους κατά 30%, ωστόσο ο Γιώργος Ντόλιος σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr είχε επισημάνει πως η μείωση αυτή δεν εφαρμόζεται από τον «Καλλικράτη», αλλά εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των περικοπών και των μέτρων της Κυβέρνησης για την οικονομική κρίση. «Οι συμβασιούχοι θα έχουν την ίδια τύχη και διαδρομή που θα είχαν και χωρίς τον «Καλλικράτη». Συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου πάντα θα υπάρχουν στους Ο.Τ.Α. και στις επιχειρήσεις τους ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν» τόνιζε στη συνέντευξή του ο Υφυπουργός.Να σημειωθεί, ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας μόνιμος ή με αορίστου σύμβαση εργαζόμενος.Ένα ακόμη ερώτημα που απασχολεί τους υπαλλήλους που υπόκεινται στο καθεστώς των μετατάξεων είναι το αν θα παραμείνουν ή όχι στις πόλεις που εργάζονται. Ο «Καλλικράτης» προβλέπει πως κανείς υπάλληλος δεν θα μετακινηθεί μακριά από την πόλη στην οποία εργάζεται τώρα.

ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Σύντομα θ’ ανακοινωθεί η δυνατότητα κατάθεσης αίτησης για εθελοντική μετάταξη του μόνιμου και αορίστου χρόνου προσωπικού των κρατικών Περιφερειών στις νέες αιρετές.Οι αιτήσεις θα κατατίθενται στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα της κρατικής Περιφέρειας (δηλαδή στους νυν διορισμένους από το ΠΑΣΟΚ Περιφερειάρχες!), ο οποίος με απόφασή του θα τοποθετεί σε προσωποπαγείς θέσεις τους αιτούντες. Η απόφαση θα εκδίδεται μέσα σε δυο μήνες από τη δημοσίευση του Νόμου, αλλά θα εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2011.Σε περίπτωση που δεν καλυφθούν οι θέσεις των νέων υπηρεσιών με εθελοντικές μετατάξεις, τότε υποχρεωτικά μετατάσσονται στις συγκεκριμένες θέσεις υπάλληλοι της κρατικής περιφέρειας, οι οποίοι υπηρετούσαν σε αντίστοιχες θέσεις την 1η Ιανουαρίου 2010.Για την τελική απόφαση των μετατάξεων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από το υπηρεσιακό συμβούλιο -το οποίο γνωμοδοτεί στον τωρινό γενικό γραμματέα της περιφέρειας- παράγοντες όπως ο τόπος κατοικίας και η οικογενειακή κατάσταση των υποψηφίων προς μετάταξη.

ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Παρόμοια με τις αιρετές Περιφέρειες είναι η διαδικασία εθελοντικής μετάταξης στους νέους Δήμους, υπαλλήλων που τώρα εργάζονται στις Νομαρχίες. Η απόφαση της μετάταξης υπογράφεται επίσης από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας εντός δύο μηνών και το προσωπικό τοποθετείται στις νέες προσωποπαγείς θέσεις των Δήμων από την 1η Ιανουαρίου 2011.Σε περίπτωση που δεν καλυφθούν οι θέσεις των νέων υπηρεσιών με εθελοντικές μετατάξεις, τότε υποχρεωτικά θα μετατάσσονται στις συγκεκριμένες θέσεις υπάλληλοι των Νομαρχιών που υπηρετούσαν σε αντίστοιχες θέσεις την 1η Ιανουαρίου 2010.Σε ότι αφορά, τέλος, τις δημοτικές επιχειρήσεις που συγχωνεύονται προβλέπεται πως το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου θα μεταφέρεται στη νέα επιχείρηση που θα προκύψει και θα κατατάσσεται σε αντίστοιχες θέσεις, μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της κάθε επιχείρησης.Το πλεονάζον προσωπικό των επιχειρήσεων θα μεταφέρεται έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε άλλα Νομικά Πρόσωπα με την ίδια σχέση εργασίας.
πηγή:πρωϊνός λόγος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: