Αναρτήθηκε από: ioanninablog | Σεπτεμβρίου 10, 2010

«Ανάβει» φωτιές το ρυμοτομικό σχέδιο

Σε έναν Δήμο, σε μια πόλη, μεγαλύτερη «μάχη» από το σχέδιο πόλης δεν υπάρχει. Οι πολίτες θέλουν να χτίσουν και η πολιτική ηγεσία τους το υπόσχεται. Άλλες φορές το καταφέρνουν άλλες όχι.
Αλλά ακόμα και όταν μια περιοχή εντάσσεται στο σχέδιο πόλης ή αποκτά ρυμοτομικό σχέδιο, οι δημοτικοί άρχοντες ξεχνούν τις υποδομές. Στα Γιάννενα, όπως και αλλού, οι υποσχέσεις περί ένταξης περιοχών στο σχέδιο πόλης αποτέλεσαν το «κλειδί» στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Η πόλη βαδίζει προς τη νέα εκλογική αναμέτρηση χωρίς να έχει κλείσει κανένα από τα πολεοδομικά μέτωπα. Οι υποσχέσεις, μερικές από τις οποίες έχουν προκαλέσει αρκετή συζήτηση στην κοινή γνώμη όπως η περίπτωση του Μάτσικα, δεν πείθουν πια κανέναν πολίτη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κάτοικοι στη Δροσιά, στην Πεντέλη, στα Ζευγάρια και στο Τσιφλικόπουλο οι οποίοι περιμένουν το ρυμοτομικό σχέδιο για τμήματα αυτών των περιοχών εδώ και 24 χρόνια. Με αφορμή το γεγονός ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δεν «πέρασε» τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τον Αύγουστο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσιάς-Πεντέλης σημείωνε: «Τους κατοίκους δεν τους ενδιαφέρει ποιος έφταιξε και φταίει ή γιατί έφταιξε και φταίει όλα αυτά τα χρόνια. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ζούνε όπως ακριβώς το δικαιούνται και δεν θα πάψουν να το διεκδικούν με όποιο τρόπο μπορούν». Τι πιο απλό και ξεκάθαρο; Η θέση αυτή του συλλόγου όμως «άναψε» φωτιές.

Για τον βουλευτή της ΝΔ Σταύρο Καλογιάννη, ως πολιτικό πρόσωπο εξάλλου, έχει σημασία ποιος φταίει και ποιος όχι. Το εντυπωσιακό είναι όμως ότι εμμέσως πλην σαφώς κατηγορεί τον σύλλογο για τη θέση του, περιμένοντας στην ουσία από αυτόν να πάρει πολιτική θέση. «Απορία προκαλεί το γεγονός ότι ο σύλλογος δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στην απίστευτη καθυστέρηση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο χρειάστηκε οκτώ ολόκληρους μήνες (!) για να διαβιβάσει απλώς το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο ΣτΕ, παρά τις επανειλημμένες δικές μου πιέσεις για το θέμα, με ερωτήσεις που κατέθετα στη Βουλή και για τις οποίες ενημέρωνα ανελλιπώς τον σύλλογο» αναφέρει ο κ. Καλογιάννης σε νέα τοποθέτησή του, ενώ εκτιμά ότι δεν υπήρχε καμία «κοροϊδία» (έναν χαρακτηρισμό που είχε προσάψει ο σύλλογος προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς) εκ μέρους. Ο κ. Καλογιάννης είχε αναλάβει προσωπικά την υπόθεση της διαμόρφωσης του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος όταν ήταν υφυπουργός Περιβάλλοντος. «Ξεπεράσαμε όλα τα προβλήματα προς όφελος των συμπολιτών μας, γιατί είχαμε την πολιτική βούληση να δώσουμε λύση στο θέμα. Όλα αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά ο Σύλλογος διότι τον ενημέρωνα για κάθε βήμα επί της διαδικασίας. Γνωρίζει επομένως ότι έπραξα στο ακέραιο το καθήκον μου» τονίζει στην προσπάθειά του να υποστηρίξει το έργο του. Κλείνει δε την τοποθέτησή του καλώντας τον σύλλογο να μην καταφεύγει σε γενικόλογους αφορισμούς και να «πει τα πράγματα με το όνομά τους».

Επί του θέματος, δηλαδή τι γίνεται από δω και πέρα μετά τις παρατηρήσεις του ΣτΕ το οποίο εντόπισε μη νόμιμες διατάξεις όσον αφορά τις παρεκκλίσεις αρτιότητας των οικοπέδων και το όριο των πυκνοδομημένων τμημάτων, ο βουλευτής εκτιμά ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μπορεί να λύσει το θέμα εντός του μήνα, «εάν υπάρχει η βούληση από πλευράς υπουργείου». Κι αυτό επειδή, όπως σημειώνει, το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος δεν έχει απορριφθεί. Απλώς το ΣτΕ έχει κάνει παρατηρήσεις τις οποίες μπορεί να κάνει αποδεκτές το υπουργείο για να κλείσει οριστικά το ζήτημα.

Είναι γεγονός πάντως ότι τη ζέση που επιδεικνύει ο κ. Καλογιάννης, ανεξαρτήτως των όποιων πολιτικών ευθυνών, για το ρυμοτομικό σχέδιο, δεν τις επιδεικνύει στο ελάχιστο ο δήμος Ιωαννιτών. Η δημοτική αρχή, αν και ενήμερη για τις εξελίξεις, δεν προχώρησε σε καμία τοποθέτηση, ενώ ποτέ δεν πίεσε για να «τρέξει» η υπόθεση, η οποία όντως έμεινε στα συρτάρια του υπουργείου πολλούς μήνες. Εκτός κι αν νομίζει ακόμα ότι το ρυμοτομικό σχέδιο Δροσιάς-Πεντέλης δεν προχωρά επειδή υπάρχει προσφυγή πολίτη στο ΣτΕ (!), όπως υποστήριζε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: