Αναρτήθηκε από: ioanninablog | Σεπτεμβρίου 21, 2010

Κλήτευση Καραμανλή για την υπόθεση Βατοπαιδίου αποφάσισε η Προανακριτική

Να κληθεί ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην Προανακριτική για την υπόθεση του Βατοπαιδίου αποφάσισαν οι βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή.

Η επιστολή, που πρόκειται να αποσταλεί στον τέως πρωθυπουργό τον ενημερώνει πως
η Επιτροπή, «έκρινε ομόφωνα πως θα ήταν χρήσιμο να συμβάλετε και με τη δική σας μαρτυρία στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Προς τούτο, είμαστε στην διάθεσή σας, να προσδιορίσουμε από κοινού, τον προσφορότερο τρόπο για την συμβολή σας αυτή.»

Αν η απόφαση για κλήτευση του Κώστα Καραμανλή, υπήρξε ομόφωνη, δεν συνέβη το ίδιο και με τη διατύπωση της επιστολής.

Οι βουλευτές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, διαφώνησαν με το ύφος της επιστολής, ειδικά σε ό,τι αφορά την εξεύρεση του «προσφορότερου τρόπου» κατάθεσης του τέως πρωθυπουργού, αντιπροτείνοντας την ίδια διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε και για την κλήτευση των πέντε εγκαλούμενων υπουργών.

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Δημήτρης Τσιρώνης, συντάκτης και της επιστολής, εξηγώντας την διατύπωση που επέλεξε, επικαλέστηκε «λόγους αξιοπρέπειας και σεβασμού προς την Δημοκρατία και τους θεσμούς» και σημείωσε πως «επιθυμούμε να έρθει αυτοπροσώπως, αλλά αν υπάρχουν και άλλες επιλογές, ως πρώην πρωθυπουργός της χώρας, έχει σίγουρα την κατάλληλη νομική υποστήριξη για να τις αντιπροτείνει».

Από πλευράς των βουλευτών της ελάσσονος αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Επιτροπή, κρίνεται πως η εν λόγω διατύπωση χρησιμοποιήθηκε, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον κ. Καραμανλή, να αποφύγει κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής, είτε στη Βουλή είτε κατ’ οίκον, αποκρινόμενος στην κλήτευσή της, με υπόμνημα.

Ο Θόδωρος Δρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πάγια άποψή του ότι όλα τα πολιτικά πρόσωπα που άσκησαν κυβερνητική εξουσία και πολύ περισσότερο οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί δεν μπορεί να απολαμβάνουν ιδιαίτερης «ασυλία».

Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι «κάθε συγκυριακή αξιοποίηση αυτών των υποθέσεων από πολιτικές δυνάμεις και ισχυρά συμφέροντα για λόγους σκοπιμότητας, νοθεύει ακόμα και αυτές τις περιορισμένες από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δυνατότητες διερεύνησης και αποπροσανατολίζει, βοηθούσης και της επικοινωνιακής αξιοποίησης, την ελληνική κοινωνία από τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει, από τις αιτίες τους και από τις αναγκαίες διεκδικήσεις για την επίλυση τους.»

Από πλευράς ΝΔ, ο βουλευτής Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι «η ‘πράσινη πολυκατοικία’, αποφάσισε με πρωτοβουλία του ‘θυρωρού’ της, του ΛΑΟΣ, να κληθεί στην Προανακριτική Επιτροπή ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.»

Newsroom ΔΟΛ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: