Αναρτήθηκε από: ioanninablog | Οκτώβριος 7, 2010

Ο Δήμος «κλέβει» τα σχολεία

Μια ιδιαίτερα άσχημη εικόνα για τα όσα συμβαίνουν στα σχολεία της πόλης περιγράφει ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Τρία κλικ Αριστερά» Χρήστος Μαντάς, ο οποίος χτες συναντήθηκε με το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών του νομού Ιωαννίνων.

Ο κ. Μαντάς μιλάει στην ανακοίνωσή του υπεξαιρέσεις κονδυλίων των σχολικών επιτροπών από τη δημοτική αρχή, για επιβολή μεγάλων δημοτικών φόρων στα σχολεία, ακόμα και για παράνομη διανομή πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μαντάς ζητά να καταργηθεί η πολιτική της σημερινής δημοτικής αρχής, η οποία, όπως αναφέρει, «’κλέβει’ τις σχολικές επιτροπές με άγριους δημοτικούς φόρους (πάνω από 6 ευρώ το τ.μ.) και με εξοντωτικά αποχετευτικά τέλη για τη σύνδεση των σχολείων με τους αγωγούς αποχέτευσης (για 3 με 5 μέτρα σωλήνες ο Δήμος χρέωσε τα σχολεία από 25.000 έως 50.000 ευρώ το καθένα». Σημαντική είναι και η καταγγελία της δημοτικής κίνησης ότι η δημοτική αρχή την τελευταία τετραετία υπεξαίρεσε χρήματα από όλες τις σχολικές επιτροπές. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Μαντάς μιλά για την ανάγκη δημοσιότητας της κατανομής και της χρήσης των κονδυλίων που δίνονται στις σχολικές επιτροπές. Και οι καταγγελίες δεν σταματούν εδώ. «Τι συμβαίνει με τη παράνομη διανομή πετρελαίου από τη Δημοτική Αρχή, χωρίς τιμολόγια και τιμές;» αναρωτιέται ο υποψήφιος δήμαρχος.
Στο τραπέζι του διαλόγου με τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς τέθηκε και το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής. Τονίστηκε δε η ανάγκη νέων χωροταξικών και πολεοδομικών πολιτικών για προσβασιμότητα στη σχολική στέγη για όλο το μαθητικό πληθυσμό (είτε με αναπηρία είτε χωρίς) με επιπλέον αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και ευρύχωρους χώρους άθλησης και ξεκούρασης στα διαλείμματα. Ο σύλλογος ενημέρωσε τον κ. Μαντά και για τα προβλήματα υγιεινής και συντήρησης των σχολείων, ενώ ανέφερε ότι απαιτούνται νέα σχολεία σε περιοχές όπου παρατηρείται αύξηση του μαθητικού πληθυσμού όπως στο Νεοχωρόπουλο, στην Πεδινή, στην Ανατολή. Οι δάσκαλοι και ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννιτών συμφώνησαν ότι πρέπει να αγωνιστούν προκειμένου να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση των δημόσιων σχολείων από τον προϋπολογισμό του κράτους, κι όχι από τον «Καλλικράτη», όπου τα χρήματα είναι λίγα. Τα «Τρία Κλικ Αριστερά» τέλος κάλεσαν τους δασκάλους, τους εκπαιδευτικούς αλλά και όλους τους δημόσιους υπαλλήλους να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Προϋπολογισμός με συν επαχθή μέτρα
Με την πιο σκληρή κριτική υποδέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή από την κυβέρνηση. Η δημοτική κίνηση Ιωαννίνων «Τρία κλικ Αριστερά» κάνει λόγο για έναν προϋπολογισμό με τα πιο επαχθή μέτρα για τα λαϊκά εισοδήματα, για έναν προϋπολογισμό που προστατεύει τους «έχοντες και κατέχοντες». Εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός θα οδηγήσει σε έκρηξη της ανεργίας και σε ακόμη βαθύτερη ύφεση. «Σε πολλά σημεία σκόπιμα περιγράφει τα πράγματα με γενικολογίες για να μην ανοίξει τα χαρτιά της πριν τις κάλπες» τονίζει. Σε αυτό το σημείο τα «Τρία κλικ Αριστερά» ζητούν από τους όσους πήραν το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές αλλά και από τους βασικούς αντιπάλους τους, της ΝΔ, («τους δήθεν αντιπάλους, γαλάζιας απόχρωσης» τους αποκαλεί) να σκεφτούν τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τα «Τρία κλικ Αριστερά» σχολιάζουν και την ανακοίνωση για τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, όπου «οι κατώτερες είναι που αυξάνονται κατά 150% (!) ενώ οι ανώτερες ελάχιστα, με προφανή στόχευση τη λεηλασία των πιο αδύναμων και το ‘χάϊδεμα’ των πλούσιων και πάμπλουτων. Δείχνει, πέρα από κάθε αμφιβολία, πού ακριβώς έβλεπε να ‘υπάρχουν τα λεφτά’ και από πού σκέφτονταν να τα πάρει ο κ. Γ. Παπανδρέου». Η ανακοίνωση κλείνει με το κάλεσμα της δημοτικής κίνησης και του υποψήφιου δημάρχου Χρήστου Μαντά προς τους Γιαννιώτες να συμπαραταχθούν «ενάντια στην ταφόπλακα που ετοιμάζουν να βάλουν στην κοινωνία μας».
http://www.agon.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: