Αναρτήθηκε από: ioanninablog | Νοέμβριος 24, 2010

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμαίνεται στο 1,20 με 1,25 ευρώ το λίτρο


Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος την πολιτική εξίσωσης φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και ζητάει από την κυβέρνηση να μην υλοποιήσει την σχετική εξαγγελία.
Σε ανακοίνωσή της η ΟΒΕ σημειώνει ότι η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη κατάθεση του Προϋπολογισμού 2011, ότι από τον Οκτώβριο του 2011 θα ισχύσει η εξίσωση του Ειδικού φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό του πετρελαίου κίνησης, »αποτελεί ένα εντελώς αντικοινωνικό μέτρο κατά των καταναλωτών και απαράδεκτη πολιτική εξόντωσης του κλάδου των βενζινοπωλών».
Η ΟΒΕ τάσσεται υπέρ της απαλλαγής του πετρελαίου θέρμανσης από τον ΕΦΚ, τη μετάταξή του στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5% και υπέρ της μείωσης του ΕΦΚ σε όλα τα καύσιμα διότι το φθηνό καύσιμο αποτελεί βασικό μοχλό για την παραγωγή, την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την ανόρθωση της οικονομίας ενώ επί πλέον σημειώνει ότι αποτελεί μια σοβαρή ανακούφιση για τα νοικοκυριά.
Με την εξίσωση των φόρων, η ΟΒΕ αναφέρει ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμαίνεται στο 1,20 με 1,25 ευρώ το λίτρο. »Όταν σήμερα, με τιμές 0,70 και 0,75 ευρώ το λίτρο, οι καταναλωτές αδυνατούν να αγοράσουν, ο καθένας μπορεί να φαντασθεί πόσο χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα στην αγορά και στα νοικοκυριά με την αυξημένη τιμή».
Όπως σημειώνει η ΟΒΕ με βάση την ενημέρωση που έχει η ομοσπονδία από μέλη της στην επαρχία με την αύξηση του ΕΦΚ, »πολλοί καταναλωτές θα στραφούν σε καύσιμα βλαβερά για την υγεία και το περιβάλλον όπως καμένα λάδια, λίπη, ελαστικά, πλαστικά, καπνογόνα φυτικά υπολείμματα κ.λ.π».
Οι βενζινοπώλες αναφέρουν ότι η εκτίμησή τους είναι κάθετα αντίθετη με αυτή της κυβέρνησης ότι η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο μπορεί να αποφέρει πολλά έσοδα. »Δυστυχώς οι καταναλωτές που θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν θα παγώνουν στο καταχείμωνο με όποιες συνέπειες στην υγεία και την παραγωγή, η κατανάλωση θα μειωθεί δραστικά και, πέραν όλων αυτών, ένας ολόκληρος κλάδος θα κινδυνεύει» όπως εκτιμά και συνεχίζει ότι »οι επιπτώσεις στον κλάδο των βενζινοπωλών θα είναι δραματικές. Εκατοντάδες πρατήρια έχουν ήδη κλείσει, μετά τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα κίνησης. Οι καταναλώσεις μειώθηκαν και το ίδιο το Δημόσιο δεν εισέπραξε τα προσδοκώμενα. Αντί αυτό να γίνει μάθημα στη κυβέρνηση, αποτέλεσε κακό οδηγό για αύξηση και του ΕΦΚ και στο πετρέλαιο θέρμανσης, το μόνο που είχε απομείνει και στο οποίο στηρίζονταν χιλιάδες πρατήρια, κυρίως της επαρχίας και των ακριτικών περιοχών. Τα αποτελέσματα τέτοιων μέτρων μόνο οδυνηρά μπορεί να είναι».
Η εξαγγελία ότι θα δίνονται επιδόματα θέρμανσης με εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια, σε αντίβαρο της εξίσωσης του φόρου, αποτελεί παραπλανητική κίνηση για την αποδοχή της νέας αύξησης των φόρων κατά την ΟΒΕ και τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα να λύνεται με επιδοματική πολιτική.

Read more: http://ypotheto.blogspot.com/2010/11/120-125.html#ixzz16CVRPS3R

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: