Αναρτήθηκε από: ioanninablog | Φεβρουαρίου 13, 2011

Ο φαύλος κύκλος της παγκόσμιας οικονομίας και η Ελλάδα

Οι αριθμοί είναι ο πλέον αξιόπιστος τρόπος για να περιγράψει κανείς την πραγματικότητα. Ας ρίξουμε, λοιπόν, με δυο αριθμούς, μια ματιά στην παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα: Το 2009 το ενεργητικό των τραπεζών παγκοσμίως άγγιξε τα 93 τρισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια στιγμή το παγκόσμιο ΑΕΠ έφτασε στα 57,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι αριθμοί αυτοί αναφορικά με την Ε.Ε. διαμορφώνονται ως εξής: Το ευρωπαϊκό ΑΕΠ το 2009 φτάνει τα 15,3 τρισ. δολ. Και το ενεργητικό των τραπεζών τα 41,7 τρισ. δολάρια. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι η οικονομική επιφάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι κατά 2,7 φορές μεγαλύτερη από την οικονομική επιφάνεια των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Οι παραπάνω αριθμοί σκιαγραφούν επίσης και την ουσία της κρίσης. Είναι προφανές ότι με τη δεδομένη κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού τομέα, όταν γίνεται λόγος για ανάπτυξη, πρώτα και κύρια εννοείται η αύξηση του κύκλου εργασιών των τραπεζών. Αυτό, πολύ απλά, επιτυγχάνεται με την αύξηση των δανείων. Κάπως έτσι δημιουργείται η κρίση χρέους την οποία αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα και όχι μόνο…

Από τα παραπάνω είναι προφανής ο φαύλος κύκλος: Από τη μία έχουμε τις τράπεζες, που αποτελούν τον κυρίαρχο τομέα της οικονομίας και για να συνεχίσουν να κατέχουν την κυρίαρχη θέση τους θα πρέπει να αυξάνουν τις χορηγήσεις τους. Από την άλλη έχουμε ήδη υπερχρεωμένα κράτη.

Αυτά τα υπερχρεωμένα κράτη, όπως η Ελλάδα, εμφανίζονται ενώπιον του διλήμματος: Είτε θα κόβουν και θα προσφέρουν τις σάρκες τους ως εχέγγυα νέων δανεισμών, είτε θα εκφράσουν την κυριαρχία τους και θα απαιτήσουν διαγραφή επαχθών βαρών τα οποία πολλαπλασιάζονται εξαιτίας των τοκογλυφικών όρων που επιβάλλουν οι αγορές.

Όπως φαίνεται, η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της και έχει εύκολα απαντήσει στο δίλημμα. Η σταθερότητα και η σαφήνεια με την οποία ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι η χώρα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της ουσιαστικά αποτελεί μήνυμα προς τις αγορές, ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προσφέρει «δημόσιες σάρκες» ως εχέγγυα ια έναν νέο και δίχως τέλος φαύλο κύκλο δανεισμού και χρέους…

topontikiΣχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: