Αναρτήθηκε από: ioanninablog | Μαρτίου 9, 2011

«Μία ενδεχόµενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν καταστροφική»

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ αλλά και των Ευρωπαίων και όλου του υπόλοιπου κόσµου για την οικονοµική κατάσταση στη χώρα µας αντικατοπτρίζεται στη χθεσινή προειδοποίηση της Standard & Poor’sότι µια ενδεχόµενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα µπορούσε να είναι καταστροφική.

Μία µέρα µόλιςµετά την υποβάθµιση της ελληνικής οικονοµίας από έναν άλλο οίκο, τους Moody’s, ο επικεφαλής των αξιολογήσεων κρατικού χρέους της Standard & Poor’s Μόριτζ Κρέιµερ χτύπησε το καµπανάκι του κινδύνου ότι «ο αντίκτυπος (από µια χρεοκοπία) µπορεί να είναι τόσο καταστροφικός, που θα πρέπει να δηµιουργηθεί κάθε πιθανή άµυνα για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόµενο». Η Standard & Poor’s πιστεύει ότι «εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, ο ρυθµός ανάκτησης για τους οµολογιούχους θα κυµαίνεται µεταξύ 30% και 50%».

Για αυτούς τους λόγους ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης θεωρεί ότι είναι κρίσιµη η Σύνοδος Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου για να διαπιστωθεί πώς θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι να αντιµετωπίσουν την κρίση χρέους πουαπειλεί σήµερα την ευρωζώνη.

∆εν είναι τυχαίο, όπως γράφει η στήλη Lex στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς», ότι στην περίπτωση που χρεοκοπήσει η Ελλάδα οι µεγαλύτεροι χαµένοι θα είναι τα ευρωπαϊκά χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα. Σηµειώνεται ότι η Σύνοδος Κορυφήςθα πρέπει να αποτελέσει µια θετικήέκπληξη παίρνοντας αποφάσεις για την αντιµετώπιση της κρίσης συνολικά αλλά και τη βελτίωση της θέσηςτης Ελλάδας ειδικότερα. Εάν όµως κάτι τέτοιο δεν συµβεί, προειδοποιεί, τότε η ευρωζώνη µπορεί να βρεθεί µπροστά σε πολύδυσάρεστες εκπλήξεις – να κληθεί να αντιµετωπίσει µια χρεοκοπία εντός της.

Είναι λοιπόν προφανές, συνεχίζει τοδηµοσίευµα, γιατί ανησυχεί τόσο πολύ (και) ο Λευκός Οίκος που πιέζειπλέον µε κάθε τρόπο τη µεγάλη ευρωπαϊκή δύναµη – τη Γερµανία – να δώσει το πράσινο φως στην υιοθέτηση συνολικήςλύσης γιατην ευρωζώνη και κυρίως να συµβάλει στηνελάφρυνση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας από τα µεγάλα βάρη του δανεισµού. Το µήνυµα Οµπάµα µέσωτου Γκάιτνερ είναι σαφές: Πάρτε µέτρα τώρα για να αποφευχθούν ταχειρότερα αργότερα. Οπως έχει αποδειχθεί, οι οικονοµικές κρίσεις δεν γνωρίζουν σύνορα καιµια τέτοιακρίση που πλήττει σήµερατην Ευρώπη µπορεί εύκολα νααπειλήσει τις ΗΠΑ, µια χώρα πουέχει κι αυτή µεγάλα χρέη και ελλείµµατα.

Η οικονοµία χθες
50µονάδες βάσης
το άλµα των spreads των οµολόγων που έφτασαν στις 954 µονάδες.

-3,81%
ο δείκτης του Χρηµατιστηρίου. 4,75%
η άνοδος των επιτοκίων στη δηµοπρασία των εξάµηνων έντοκων γραµµατίων του ελληνικού ∆ηµοσίου – έναντι 4,64% τον προηγούµενο µήνα.

1,25δισ. ευρώ
το δηµοπρατούµενο ποσό που υπερκαλύφθηκε κατά 3,59 φορές. 1,625δισ. ευρώ
άντλησε από τη δηµοπρασία το ελληνικό ∆ηµόσιο.

Τα έσοδα
870εκατ. ευρώ
υπολογίζεται η υστέρηση, σε σχέση µε τους στόχους που έχουν τεθεί το δίµηνο ίανουαρίου – Φεβρουαρίου.

«Φαϊνάνσιαλ Ταϊµς»: «Το µήνυµα του Οµπάµα στην Ε.Ε. µέσω του Γκάιτνερ είναι σαφές: Πάρτε µέτρα τώρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα αργότερα»

http://www.tanea.gr


Responses

  1. ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ,για να μάθουμε την αλήθεια για το χρέοs,να ανοιχτούν τα βιβλία,συμβάσειs,λογαριασμόί,να βρούμε το απαχθέs χρέοs.Yπογραφέs εδώ,διαδώστε το http://www.gopetition.com/petition/43171.html


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: