Αναρτήθηκε από: ioanninablog | Απρίλιος 4, 2011

Μισθός τέλος από το ΔΗΠΕΘΙ

Τέλος στην τετραετή μέχρι τώρα θητεία του Σπύρου Μισθού στην καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, θέλει να βάλει η νέα διοίκηση του θεάτρου, η οποία στη συνεδρίασή της προχθές αποφάσισε να καταγγείλει τη σύμβασή του.

Η αντίδραση του κ. Μισθού ήταν άμεση, καθώς κατήγγειλε τη νέα διοίκηση ότι «καταπάτησε βάναυσα τα εργασιακά, καλλιτεχνικά αλλά και ανθρώπινα δικαιώματα» του.

Η διοίκηση ουσιαστικά απέλυσε τον κ. Μισθό με βάση δύο κριτήρια: τα τυπικά και, κυρίως, τα ουσιαστικά. Τα τυπικά ήταν ο τρόπος με τον οποίο ανανεώθηκε η σύμβασή του, περίοδος κατά την οποία ξεσηκώθηκε νέο κύμα αντιδράσεων από άλλους υποψηφίους για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή και η δημοτική αρχή του Νίκου Γκόντα δέχθηκε σφοδρή επίθεση, μια και ο κ. Μισθός ήταν προσωπική επιλογή του πρώην δημάρχου. Επίσης, στον κ. Μισθό καταλογίζεται ότι δεν έκανε ποτέ οικονομικό και καλλιτεχνικό απολογισμό, ως όφειλε βάσει της σύμβασης. Τα ουσιαστικά, είναι ότι η νέα διοίκηση του θεάτρου αποφάνθηκε πως, γενικά ο απολογισμός της θητείας του κ. Μισθού δεν είναι θετικός, με γνώμονα όλες τις αρμοδιότητες που είχε, τόσο διοικητικές, όσο και καλλιτεχνικές.

Η αλήθεια είναι ότι το ΔΗΠΕΘΕ δεν πέρασε και τις καλύτερες στιγμές του τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Παρά την αρχική δέσμευση του κ. Μισθού για «εμπορικό και ποιοτικό θέατρο, που θα φέρει τον κόσμο στις αίθουσες», συνεχίστηκε το μοτίβο των άδειων αιθουσών, χωρίς βέβαια να φταίει μόνο ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Ακόμα περισσότερο «πλήρωσε» τη «ρετσινιά» της προσωπικής επιλογής του τέως δημάρχου και των «ακροβατικών» διορισμών που χρησιμοποιούσε κατά κόρον η προηγούμενη δημοτική αρχή, που τον έκανε «εύκολο στόχο» ακόμη και όταν προσπάθησε να δείξει κάτι διαφορετικό, με επιλογές έργων και συνεργατών.

Ο κ. Μισθός στην ανακοίνωσή του ευχαριστεί, εκτός από τον κ. Γκόντα και τον πρώην πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Νίκο Φάη, «για την αρεστή συνεργασία», αλλά και τους εργαζόμενους και όσους στήριξαν το έργο του από οποιαδήποτε θέση. Εύχεται ό,τι καλύτερο στο ΔΗΠΕΘΕ, «για τη συνέχεια της καλλιτεχνικής του προσφοράς στο κοινό των Ιωαννίνων, που εξάλλου είναι και ο λόγος της ύπαρξής του και όχι για να εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Νέο καθεστώς από φθινόπωρο

Τι θα ακολουθήσει όμως; Το ΔΗΠΕΘΕ είναι ούτως ή άλλως σε μεταβατική περίοδο, καθώς τον Ιούνιο λήγει η προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού. Όπως όλα δείχνουν, αυτό το διάστημα το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων θα πάει με… ρεζέρβες και χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή. Ίσως και από τον Σεπτέμβριο θα αλλάξει το καθεστώς που διέπει όλα τα περιφερειακά θέατρα, με ενεργή ανάμειξη των περιφερειών πλέον ώστε να γίνουν πραγματικά περιφερειακά, με το θέατρο των Ιωαννίνων να «επιβιώνει» όπως όλα δείχνουν, στο νέο προγραμματισμό (κάτι που δεν θα συμβεί με όλα τα θέατρα της χώρας). Καθώς όμως θα αλλάξει και το διοικητικό κομμάτι και ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής θα οριστεί με νέο τρόπο, μέχρι τον Σεπτέμβριο το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων θα πάει «ακέφαλο» στη συγκεκριμένη θέση. Η διοίκησή του πάντως έχει ήδη ανακοινώσει το σχεδιασμό για την πειραματική σκηνή τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ εξετάζει όλες τις προτάσεις που έχει για τις παραστάσεις του καλοκαιριού.

http://www.agon.gr


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: