Αναρτήθηκε από: ioanninablog | Απρίλιος 20, 2012

«Βλέπει» έδρα μέχρι και το 5ο κόμμα

Μόλις πριν από τρεις μήνες τα επιτελεία των κομμάτων και οι εταιρίες δημοσκοπήσεων εξέταζαν τα «σενάρια αυτοδυναμίας» για τις προσεχείς εκλογές, βάζοντας ποσοστιαία όρια στα οποία το πρώτο κόμμα θα έπαιρνε 151 τουλάχιστον έδρες: 36,5% με πεντακομματική Βουλή, λίγο πάνω από το 38% με 6 κόμματα κ.ο.κ.Σήμερα βέβαια, τα σενάρια αυτά είναι περισσότερο… μυθολογικά, όπως και η επίτευξη αυτοδυναμίας από κάποιο κόμμα. Όλα αυτά είναι όμως ενδεικτικά της ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού, η οποία μετατρέπει τις επερχόμενες εκλογές κυριολεκτικά σε «μάχη επιβίωσης» για τους υποψηφίους, αλλά και σε χρυσή ευκαιρία για τα μικρότερα κόμματα να μπουν στη Βουλή, παίρνοντας έδρες και στην περιφέρεια.Ο νομός Ιωαννίνων θα έχει και πάλι 5 έδρες στο κοινοβούλιο (με ανώτατο όριο τους 2 σταυρούς για κάθε ψηφοδέλτιο) και αυτόματα, μετατρέπεται σε «μήλον της έριδος». Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια είναι πιθανό, ο νομός Ιωαννίνων να στείλει στη Βουλή εκπροσώπους άνω των τριών κομμάτων. Ιστορικά, τα τελευταία 16 χρόνια το ΚΚΕ έχει μπει ανάμεσα στη διανομή «3-2» μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος στο νομό Ιωαννίνων, τη μια φορά παίρνοντας μια έδρα του πρώτου κόμματος και την άλλη μια έδρα του δεύτερου.

Αυτή τη φορά όμως, με τα ποσοστά των κομμάτων να κυμαίνονται ιδιαίτερα χαμηλά στις δημοσκοπήσεις, δεν αποκλείεται η μεγαλύτερη διασπορά και στα Γιάννενα, με τα πρώτα πέντε κόμματα που θα βγάλει η κάλπη της 6ης Μαΐου, να ελπίζουν σε γιαννιώτικη έδρα. Ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά, με μια μικρή επισκόπηση του εκλογικού νόμου και τι (περίπου) θα πρέπει να περιμένουμε για τα Γιάννενα και την Ήπειρο.

Το «μπόνους» των 50 εδρών

Καταρχάς, οι εκλογές της 6ης Μαΐου γίνονται με το νόμο Παυλόπουλου, ο οποίος δίνει αυτόματα 50 επιπλέον έδρες στο πρώτο κόμμα, αυξάνοντας το αντίστοιχο μπόνους των 40 εδρών που προέβλεπε ο νόμος Σκανδαλίδη, ο οποίος διατηρείται στο μεγαλύτερό του κομμάτι. Δηλαδή, πρόκειται επί της ουσίας για μια «υπερισχυμένη» αναλογική, καθώς οι έδρες που μοιράζονται βάσει των ψήφων που παίρνουν τα κόμματα, τα οποία περνάνε το όριο του 3% και μπαίνουν στη Βουλή, είναι 250 (ουσιαστικά 238, αφαιρώντας και τις 12 επικρατείας). Οι υπόλοιπες 50, δίνονται ως «δώρο» στο πρώτο κόμμα. Ο εκλογικός νόμος όμως έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό που τον κάνει «ευάλωτο» και με δεδομένη την πολιτική ρευστότητα, δεν επιτρέπει τις ακριβείς προβλέψεις: σχεδιάστηκε σε καιρούς δικομματισμού, για να εξυπηρετήσει κόμματα που παίρνουν πάνω από 35% των ψήφων. Αυτά τα ποσοστά σήμερα, τουλάχιστον δημοσκοπικά, δεν υφίστανται.

Πώς λειτουργεί ο νόμος

Ο νόμος λειτουργεί ως εξής: Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων σε όλη την επικράτεια, διαιρείται με το 250, τον αριθμό των εδρών, για να βγει το εκλογικό μέτρο. Δυστυχώς, στα έγκυρα δεν προσμετρώνται τα λευκά ψηφοδέλτια, παρότι είναι έκφραση πολιτικής βούλησης και συμμετοχής στις εκλογές. Κατόπιν, διαιρείται το σύνολο των ψηφοδελτίων που πήρε κάθε κόμμα σε όλη την επικράτεια, με το εκλογικό μέτρο, το αποτέλεσμα δηλαδή της πρώτης πράξης. Οι έδρες που παίρνει σε όλη την επικράτεια κάθε κόμμα, είναι ο ακέραιος αριθμός της διαίρεσης. Οι έδρες σε κάθε εκλογική περιφέρεια, κατανέμονται στα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή ανάλογα με το εκλογικό μέτρο της περιφέρειας. Στα Γιάννενα για παράδειγμα, με βάση τα αποτελέσματα του 2009, το μέτρο ήταν περίπου 22.000 ψήφοι. Κάθε φορά που κάποιο κόμμα «καλύπτει» τον αριθμό αυτό, παίρνει και από 1 έδρα. Επειδή όμως από αυτή τη διαδικασία διανέμονται όλες οι έδρες, τότε γίνεται το εξής: Οι εκλογικές περιφέρειες που έχουν αδιάθετες έδρες, μπαίνουν σε φθίνουσα σειρά με βάση τα υπόλοιπα που παρουσιάζουν τα μικρότερα κόμματα που πιάνουν πανελλαδικά το 3%. Αν δηλαδή κάποιο μικρότερο κόμμα έχει μεγάλα υπόλοιπα στα Γιάννενα και αφού έχουν διανεμηθεί όλες οι έδρες των διεδρικών και τριεδρικών περιφερειών, τότε θα πάρει έδρα εδώ. Η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι να ολοκληρωθεί ο αριθμός «250». Τις υπόλοιπες 50 έδρες παίρνει το πρώτο αυτοτελές κόμμα.

Τι σημαίνει όμως αυτό για το νομό Ιωαννίνων; Η εκτίμηση δεν είναι εύκολη γιατί δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με προηγούμενες εκλογές. Εάν επαληθευτούν έστω και το 50% οι δημοσκοπήσεις, τότε υπάρχει μικρή πιθανότητα να διεκδικήσει έδρα στο νομό και το πέμπτο κατά σειρά κόμμα, στοιχείο που κάνει την εκλογική μάχη ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Υποχρεωτική και μη ψήφος

Την εγκύκλιο για τις εκλογές απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών. Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική για όλους, πλην όσων έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους, θα είναι στο εξωτερικό τη μέρα των εκλογών και τους εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν έγινε αντίστοιχο τμήμα γιατί δεν συμπληρώθηκαν 40 ονόματα τουλάχιστον στους καταλόγους. Επίσης, δεν είναι υποχρεωτική η ψηφοφορία για δημόσιους υπαλλήλους που για υπηρεσιακούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν, καθώς και όσοι δεν μπορέσουν να πάρουν άδεια για να μεταβούν στους τόπους ψηφοφορίας. Επίσης, δεν είναι υποχρεωτική για εκλογείς που έχουν λόγους υγείας.

http://www.agon.gr


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: