Αναρτήθηκε από: ioanninablog | Μαΐου 4, 2012

Κλειστά χαρτιά για τον ΧΥΤΑ

Για άλλη μια φορά, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης διαβεβαίωσε ότι δεν φταίει το κύτταρο (στον χώρο που εναποτίθενται τα σκουπίδια) του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Ελληνικού για τη μόλυνση που παρουσιάστηκε πριν από ενάμιση μήνα σε πηγή κοντά στον ΧΥΤΑ.

«Διαρροή από το κύτταρο δεν υπάρχει» τόνισε σε χτεσινές του δηλώσεις ο κ. Καχριμάνης. Η δήλωση αυτή δεν προσθέτει τίποτα καινούριο. Το ίδιο είχε δηλώσει και στις 28 Μαρτίου κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. «Το κύτταρο δεν έχει κανένα πρόβλημα. Ψάχνουμε από τι έχει προέλθει η μόλυνση. Σίγουρα έχει σχέση με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, δεν προέρχεται όμως από το κύτταρο» είχε τονίσει.
Εβδομάδες μετά, και με συνεχείς δειγματοληψίες και ελέγχους να γίνονται με την επίβλεψη μιας επιστημονικής επιτροπής που συστήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου, ξεκάθαρες απαντήσεις δεν υπάρχουν. Ο περιφερειάρχης ανέφερε χτες ότι την απάντηση για το ζήτημα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, θα τη δώσει η επιστημονική επιτροπή όταν ολοκληρώσει το έργο της. «Δεν είμαστε εμείς οι ειδικοί, και εν πάση περιπτώσει εκφράζουμε πολιτική και όχι επιστημονική σκέψη. Αυτή θα μας τη δώσουν οι επιστήμονες και αυτό είχα ζητήσει να γίνει από την αρχή», τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι στην προτελευταία συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής συμμετείχαν και εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων του δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Σε αυτή τη συνεδρίαση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, οι εκπρόσωποι ενημερώθηκαν για τα ευρήματα της επιστημονικής επιτροπής, τα οποία όμως, σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν ακόμα, καθώς γίνονται διάφορες εκτιμήσεις, χωρίς να εξηγήσει τι εννοεί. Πάντως, προχτές, ο εκπρόσωπος της παράταξης της μείζονα αντιπολίτευσης στον δήμο Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Αργύρης άφησε να εννοηθεί ότι φταίει ο εργολάβος. Στην ανακοίνωσή του ανέφερε συγκεκριμένα ότι «σύμφωνα με την παραδοχή των αρμοδίων, ο εργολάβος άδειασε τη δεξαμενή του βιολογικού καθαρισμού στο λαγκάδι». Ο τρόπος λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού και η διαχείριση των ομβρίων υδάτων που καταλήγουν στο κύτταρο φαίνεται να αποτελούν τα δύο ζητήματα που απασχολούν την επιστημονική επιτροπή. Είναι σαφές ότι μέσα από την εξέταση αυτών των δύο παραμέτρων θα αποδειχθεί αν υπάρχουν πλημμελείς ενέργειες ή κατασκευαστικές ελλείψεις στη μονάδα του βιολογικού καθαρισμού.
Προς το παρόν, το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει κατασκευαστικό λάθος στο κύτταρο, που αν υπήρχε, θα ήταν και το πιο δύσκολο να διορθωθεί. Ο κ. Καχριμάνης έδωσε χτες αρκετά στοιχεία για το πώς η επιστημονική επιτροπή τσεκάρει τη στεγανότητα του κυττάρου.
Όπως ανέφερε, τα νερά δεν οδηγούνται πια στον βιολογικό καθαρισμό, αλλά παραμένουν στο κύτταρο, με αποτέλεσμα σε αυτό να υπάρχουν περίπου 15.000 κυβικά νερού (από βροχές). «Δηλαδή βρίσκεται σε μια δυναμική καταπόνηση μόνιμα το κύτταρο. Εάν υπήρχε θέμα διαρροής σε αυτό το κύτταρο, που δεν είναι ακόμη στην κανονική του λειτουργία, θα είχε φανεί. Άρα φαίνεται άμεσα ότι διαρροή από το κύτταρο, όταν το κρατάμε σε δυναμική καταπόνηση με 15.000 κυβικά νερού, δεν υπάρχει» κατέληξε και παρέπεμψε για τα υπόλοιπα στην επιστημονική επιτροπή, όταν αυτή θα είναι έτοιμη να δώσει απαντήσεις. Ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης δεν έδωσε πάντως κανένα χρονοδιάγραμμα.

http://www.agon.gr


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: